Genbrug er hipt – nu også på bærbare computere

Rekordmange danskere står af forbrugsræset og søger genbrugsbutikkernes hyggelige atmosfære. Om det er den gode samvittighed, de lave priser, eller noget tredje der trækker folk til er svært at sige, men der er virkelig en verden til forskel.

Her er de slikkede sælgere erstattet med frivillige pensionister, reklamerne med røde-kors plakater og muzakken med lyden af dæmpede samtaler.

Reuse-Reduce-Recycle

Reuse-Reduce-Recycle

Genbrug på nettet

Genbrugstrenden er ikke kun at finde i de fysiske butikker. Også på nettet florerer den gammeldags idé på ny. Ebay, DBA, Gul og gratis.

Desværre har internethandlen altid haft en bagside, som særligt vises ved brugtkøb: Man har ingen garanti for produktets kvalitet. Uanset hvor smukt gensidig tillid er, vil der altid være en risiko forbundet med den slags handler.

Det forsøger et nyt dansk initiativ, refurb.dk, nu at lave om på med salg af brugte bærbare computere. Det nye koncept går ud på, at en genbrugt computer kan købes med 2 års garanti. Det betyder, at der i teorien ingen forskel er på at købe en ny pc til fuld pris, og på et miljøvenligt pc-køb til den halve pris.

Meget tyder på, at genbrugstrenden er kommet for at blive, og aldrig før har det været nemmere og billigere. Ofte kan man finde betydeligt nedsatte varer med ubrudt emballage. Her findes de på DBA under dæknavnet ”fejlkøb”, og findes ligeledes på refurb.dk som nye billlige bærbare computere under mærket ”N-class”.

Vores forbrug af IT udstyr og gadgets har nået et så vanvittigt niveau, at DBA (som nu er opkøbt af E-bay) flere gange er blevet tvunget i knæ af den store internettrafik på lanceringsdagen for en ny iPhone. Og på trods af, at flere og flere køber den nye iPhone og tablets, sker der lige nu et paradigmeskift i vores tankegang.

I dag risikerer man at møde skepsis når man stolt fremviser sit nye produkt på lanceringsdagen, og termer som ”fanboy”, ”apple-fanatiker” og ”gadget-nørd” er alle skældsord for gruppen af forbrugere, der bare SKAL have det nyeste. Dine spritnye gadgets afslører i dag mere om dit ego, end det giver giver dig respekt i vennekredsen.

Og der er penge at spare, hvis man kan løsrive sig fra reklamernes ønsketænkning, så grib muligheden for at investere i brugt IT og gadgets- det er in.