Netværkskablet – få styr på begreberne

Rigtigt mange af os er vokset op med netværkskablet som en nærmest fast del af computerens helhed. Ikke desto mindre, er der faktisk rigtigt mange af os, der slet ikke har nogen som helst forstand på, hvad de forskellige typer har af fordele og ulemper.

Og du hørte rigtigt – der er forskellige typer! Ikke bare flotte og mindre flotte farver.

Meget information er samlet her, resten er eksempelvis at finde på NytNetværkskabel.dk.

Cat5e, Cat6, Cat7 og Cat8?

Når du går ud og vælger dig et netværkskabel, går rigtigt mange direkte efter prisen. Dette betyder gerne, i hvert fald når du handler i de almindelige forretninger, at du får dig et Cat5e netværkskabel til overpris. Cat5e er noget af et levn fra fortiden. Samtidigt er det dog et kabel, der leverer den fornødne kapacitet, til at dække forbruget for langt de fleste danskere.

Derudover er det, under alle omstændigheder, en fin løsning til simple enheder som printere og lignende, der ikke har brug for voldsomt meget båndbredde.

Vil du op og udnytte fibernettet, og ramme de 100 mbit/s, er det dog langt mere interessant at benytte sig af et Cat6-kabel. Overbygningen til disse, både i pris og ydeevne, er Cat7 og det nyeste skud på stammen: Cat8. Disse kan, hver især, levere båndbredde på op til henholdsvis 10 og 40 Gbit. Derudover er de meget stabile.

Med høj stabilitet kommer dog også en høj pris, hvormed Cat5e og Cat6 for de flestes vedkommende dækker behovet godt og grundigt ind. Til den private bruger, vil Cat6 således ikke være for småt i mange år frem og skal du ikke lige streame film i ultra-HD eller downloade mange gigabyte spil, så vil Cat5e næppe give dig problemer.

Skærmet eller uskærmet?

Kigger du grundigt efter, vil du udover Cat5e, 6, 7 eller 8 også finde bogstaverne S/FTP eller U/UTP.

Førstnævnte er afskærmet og sidstnævnte er ikke.

For dig, som privatperson, har det stort set ingen betydning. Benytter du derimod kablet professionelt, til et LAN iblandt mange andre gamere eller lignende, kan det gå hen og blive et frygteligt bøvl, hvis ikke dit kabel er afskærmet.

Ved at afskærme med en såkaldt ”fletskærm” og parvis skærmet leder, i form af folie, skaber man et mekanisk stærkt produkt, der ikke så let går i stykker, samtidigt med at afskærmningen sikrer så lave forstyrrelser som muligt, fra de andre netværkskabler i nærheden af det pågældende kabel.

Har man 1, 5 eller 10 kabler bliver det næppe et problem. Er der derimod 500 kabler, hvoraf halvdelen ligger lige op af hinanden, er der en forholdsvis stor risiko for, at der sker forstyrrelser og dermed fejl i dataoverførsler, som i sidste ende giver en ringere performance.