Sådan skifter du selv en stikkontakt

Har du en stikkontakt, der ikke sidder ordentligt fast i væggen, eller er der et sted i din bolig, hvor du synes der mangler en stikkontakt?

Du kan selv skifte eller montere en stikkontakt, men vi må på det kraftigste opfordre til, at du har respekt for elektriciteten og har sikkerheden i baghovedet, da elektricitet er farligt!

Vi giver dig her en guide til, hvordan du selv skifter en stikkontakt, og hvad du skal være opmærksom på.

Faste regler du skal følge

Elektricitet er ikke til at spøge med, og går du i gang med selv skifte en stikkontakt, skal du vide, hvad du gør. Du skal også være opmærksom på, at der er fastsat regler for, hvad der er tilladt selv at gøre, og hvad du ikke selv må gøre.

Som forbruger er det tilladt, at du selv skifter en allerede monteret stikkontakt, dog kun så længe, det er en indendørs stikkontakt, da der nemlig er en fast regel om, at du ikke selv må skifte en udendørs stikkontakt.

Det er udelukkede autoriserede el-installatører, der må skifte udendørs stikkontakter.

“Fuga stikkontakten” er den klassiske danske stikkonkakt. Du finder den fx. online hos her (hos wattoo.dk).

Sikkerheden er alfa omega

Det er vigtigt, at du sætter dig ordentligt ind i, hvordan du selv skifter en stikkontakt, da du kan risikere at føre spænding ud i dele, der ikke burde have spænding gennem sig.

Dette gælder især metaldele.

Sker der skader på andre mennesker eller på materielle ting, risikerer du at stå tilbage med et kæmpe erstatningskrav, og endnu værre, at have forvoldt skade på andre.

Udskiftning af stikkontakt

Det er en god sikkerhedsforanstaltning, hvis du ved lidt om elektricitet og spænding, inden du kaster dig over at udskifte en stikkontakt.

Det er vigtigt, når du skifter en stikkontakt, at huske hvilke farver, der passer hvorhen, så noter eller marker gerne dette, så du monterer den nye stikkontakt korrekt.

I nye stikkontakter er fasen oftest brun, nullederen blå og beskyttelseslederen (jordstikket) gul/grøn.

Antallet af stikkontakter

I 1975 blev der fastsat et regelsæt, om hvor mange stikkontakter, der skal være i et hus. Dette betyder at ifølge reglerne, skal der minimum være installeret en stikkontakt per fire kvadratmeter, men der behøves ikke at blive installeret mere end 8 stikkontakter pr rum.

Det er ligeledes en regel, at der skal være mindst 5 cm mellem den nederste del af en stikkontakt og ned til gulvet. Dette er af sikkerhedsmæssige årsager, da stikkontakterne på denne måde ikke får skader fra støvsuger eller vand.

Montering af stikkontakt i køkkenet

Der er regler for montering af stikkontakter i køkkenet. Her gælder reglerne, at der skal være minimum 3 frie stikkontakter, hvilket betyder, at stikkontakten ikke er beregnet til at tilkoble køleskab, mikroovn og andre køkkenmaskiner.

Stikkontakterne skal monteres så spredt i køkkenet, som muligt, og en dobbelt stikkontakt tæller i denne forbindelse kun som en enkelt.

Stikkontakterne skal spredes så vidt muligt, for ikke at overbelaste spændingen. Dette er især gældende i et køkken, da man her ofte bruger mange køkkenmaskiner og –redskaber på samme tid.